HTML

Friss topikok

  • hildus2222: Attila, nagyon köszönjük a gyors beszámolót! Sajnos én sem lehettem ott, de már annyi kép, informá... (2011.11.18. 09:36) Jam Pub
  • Rebi82: Köszönet Attila, ezért a szépen megszerkesztett és tartalmilag információ gazdag írásért. Bármilye... (2011.09.30. 13:39) Szenes Iván emlékkoncert
  • padrienn: Andi! Csak annyit írnék: hát ez nem semmi! :) Amennyi km-t te megteszel... :) Na, látom, mostanába... (2011.09.20. 20:45) Flúgos futam Sóskúttól Dunaföldvárig
  • TéZsé: Dràga Monange!!! Nagyon koszonom, hogy ilyen szépen ossze foglaltad ezt a szép és valoban CRAZY n... (2011.08.08. 22:42) "Azért vannak a jóbarátok"

Naptár

április 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30

2011.09.14. 16:21 Attila47

Szenes Iván emlékkoncert

 A számtalan felejthetetlen sláger szövegírójára, az egy évvel ezelőtt elhunyt Szenes Ivánra emlékeztünk tegnap Józsefvárosban, a szerző egykori lakóhelyén, a Rezső téren. A kerületnek van egy híre, mondhatni hírhedt a "nyócker", ezért némi fenntartással fogadtam a rendezvény helyszínét, ahol aztán annál nagyobb ámulattal láttam, hogy milyen szép kis téren került sor az emlékkoncertre. Sokezer ember volt kíváncsi a több évtizeddel ezelőtti örökzöldekre és az ezekkel a dalokkal feltűnt művészekre, ameddig a szem ellátott megtöltötték a hatalmas teret az érdeklődők. Nem is csoda, hiszen - ahogy a program alcíme is hirdette - nem csak a 20 éveseké a világ, sokan emlékszünk még arra a korra, azokra az időkre, amikor nem a ma jellemző megcsinált, átmeneti sztárocskák uralták a színpadokat, hanem remek énekesek és hatalmas, időtálló slágerek színesítették mindennapjainkat.

 Aradszky, Koós, Kovács Kati, Harangozó Teri és az Apostol együttes. Több évtized meghatározó előadói, egy olyan zenei világból, amikor még voltak szerzők, legendás szerzőpárosok és volt Szenes Iván, kétezer dal szövegírója. Még leírni is elképesztő: kétezer dal! Hallhattuk is egy részüket: Kislány a zongoránál, Isten véled édes Piroskám, Mindenkinek van egy álma, Próbálj meg lazítani, és még sorolhatnánk... Fantasztikus műsor volt, nagyszerű látni a színpadon ezeket a legendákat. Eljárt felettük az idő, de ők is és a slágereik is örökre beírták magukat a magyar könnyűzenei élet aranylapjaira. Harangozó Teri nagyon aranyos öniróniával megjegyezte, hogy megtörve bár, de fogyva nem, Koós János érzékelhetően nagybeteg, de ez csak az éneklésben akadályozta, a mozgása, a mozdulatai, gesztusai és a humora a régiek, Bodrogi Gyula pedig először elmondott egy anekdotát az öregedéssel kapcsolatban, majd minderre rácáfolva, az általa előadott dal végén vad táncot lejtett. Elképesztő figurák!

 A műsor egészét némileg ütötte, hogy a hetvenes és nyolcvanas évek fordulóján a politikai és főként a zenei hatalommal egyaránt reménytelen szélmalomharcot folytató Beatrice együttes neve állott a többnyire csak díszletként funkcionáló dobfelszerelésen. Aztán ez a rejtély is megoldódott, hiszen színpadra lépett egy dal erejéig Nagy Feró és teljesen kicserélődött együttese is. Egy kicsit idegennek hatott a Minek él az olyan? ebben a közegben, talán én voltam az egyetlen, akinek ifjúkori kötődésem okán tetszett ez a dal, aminek a szövegét szintén Szenes Iván írta.

 A másik, első látásra talán kicsit szokatlan szereplő Dér Heni volt, de mint kiderült, ő tizenévesen Szenes Iván slágerekkel kezdte pályáját. Wolf Kati is színpadra lépett, de csak azért, hogy átvegye az első Szenes Iván Díjat, ám sajnos azt nem tudhattuk meg, hogy miért éppen ő kapta, hiszen egyetlen Szenes Iván kötődése az örökbecsű Vuk rajzfilm főcimdala volt, amit 6 évesen énekelt, 30 évvel ezelőtt...

 Szenes Iván lánya, Andrea volt az egyik műsorvezető, és ő édesapja kedvenc dalának eléneklésére Tabáni Istvánt kérte fel, és talán mondani sem kell, hogy ez milyen nagy megtiszteltetés. István volt ugyanis a fellépők között az egyetlen, akinek nem volt kötődése a legendás szövegíró munkásságához, de Andrea rendkívül jó ízléssel a legjobb magyar énekest kérte fel a Hosszú az a nap című dal előadására. Ez talán azért is Szenes Iván legkedvesebb dala, mert ez volt az egyetlen, aminek a zenéjét is ő szerezte. (Hazaérve utánanéztem, hogy az eredeti előadó a most 83 éves Kovács Erzsi volt.) István második dala Máté Pétertől a Mondd, miért szeretsz te mást?, aminek esetében a kapcsolat és a választás egyértelmű, elég csak a Főnix együttessel közösen adott nagy sikerű koncertekre emlékeznünk.

 István a fellépők sorában az utolsó előtti volt, én úgy éreztem, hogy ez egyfajta rangot jelent, a múlt állócsillagai után a jelen és a jövő remélhetően hasonló vagy még nagyobb és tartalmasabb pályafutás előtt álló csillaga énekelt. A több, mint kétórás nagyszabású rendezvényt pedig az Apostol együttes és énekesük, a magyar Demis Roussos, azaz Meződi József fergeteges műsora zárta.

 Andrea ígérete szerint minden évben sor kerül erre az emlékkoncertre ugyanezen a helyszínen. Remélhetően még sokáig láthatjuk a színpadon a régi kedvenceket, és reméljük, Tabáni István a következő előadáson is a fellépők között lesz, esetleg nem csak két dal erejéig. Köszönjük ezt a nagyszerű estét, és köszönjük a számtalan felejthetetlen dalt!

Hidas Attila

 

Fotók az emlékkoncertről:

picasaweb.google.com/103979561752966119432/BpSzenes

 

Felvételek:

Tabáni István - Hosszú az a nap

Tabáni István - Mondd, miért szeretsz te mást

2 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tabaniistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr993227237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Anna515 2011.09.14. 22:51:32

Attila! Köszönöm az írásodat.
Még azt tenném hozzá, hogy Andrea azt mondta, amikor megköszöntem, hogy meghívták Istvánt, hogy nagyon szereti István hangját, ezért úgy gondolta, hogy csak ő énekelheti el ezt a számot. Azt is mondta, hogy a műsorról kiadnak egy lemezt és jövőre is szeretné meghívni Istvánt.

Rebi82 2011.09.30. 13:39:54

Köszönet Attila, ezért a szépen megszerkesztett és tartalmilag információ gazdag írásért. Bármilyen neves lapban* megállná a helyét és kétséget kizáróan igazi értéket képviselne, a valós zenei értékek iránt érdeklődő olvasók számára. (nem ártana valahol publikálni :))

* itt természetesen nem - a mai írott sajtó "gyöngyszemeire"-, a bulvár szennylapokra gondoltam.
süti beállítások módosítása