HTML

Friss topikok

  • hildus2222: Attila, nagyon köszönjük a gyors beszámolót! Sajnos én sem lehettem ott, de már annyi kép, informá... (2011.11.18. 09:36) Jam Pub
  • Rebi82: Köszönet Attila, ezért a szépen megszerkesztett és tartalmilag információ gazdag írásért. Bármilye... (2011.09.30. 13:39) Szenes Iván emlékkoncert
  • padrienn: Andi! Csak annyit írnék: hát ez nem semmi! :) Amennyi km-t te megteszel... :) Na, látom, mostanába... (2011.09.20. 20:45) Flúgos futam Sóskúttól Dunaföldvárig
  • TéZsé: Dràga Monange!!! Nagyon koszonom, hogy ilyen szépen ossze foglaltad ezt a szép és valoban CRAZY n... (2011.08.08. 22:42) "Azért vannak a jóbarátok"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2009.12.19. 00:01 Attila47

Csillag születik...

Hopppsz! Némi meglepetéssel látom, hogy Tabáni István rajongói blog eddig még nem volt. Ezután lesz, legalább is megpróbálom beindítani.

Hogy is történt az első "találkozás"? Indult ez a sorozat, ugyebár Csillag születik címmel, és némi fenntartás volt bennem - elsősorban a legutóbbi mesemondó "hős" győzelme miatt - hogy hát ugyanmár, egy marhaság ez az egész, nyilván az lesz a győztes, akire majd a legtöbben küldik az emelt díjas sms-eket, és a valódi tehetségnek úgy sincs esélye sem diadalmaskodni a nagy rajongó tábort maga mögött tudó versenyzőcskékkel szemben. (Nézzük csak meg akár még a Megasztár győzteseit is, ki lett valódi "mega sztár" közölük?)

Na, de ennyi elég a szájhúzogatásból, mert bizony megtörtént, hogy leültünk családilag a képernyő elé az első válogatás adásba kerülésekor, és egy kis pezsgőzés mellett figyeltük az önjelölt fellépőket. Jöttek is sorban egymás után a rosszabbnál rosszabb produkciók, a mélypont talán a két korsó sört egyszerre magába (és magára) öntő háromfogú bácsika volt, de volt még teljesen gáz gitárvirtuóz, fiatalkori Szandit utánozni igyekvő, jódlizó és ugrabugráló 60 éves "menyecske", szóval egyik rosszabb volt, mint a másik, de lehet, hogy fordítva, viszont jókat kacarásztunk eme "művészeken".

Aztán belépett a színpadra egy jelentéktelen külsejű kis figura, aki nagy meglepetésre bejelentette, hogy ő bizony énekelni jött és a Queen Bohemian Rhapsody-ját fogja előadni. Nagy merészség, gondoltam, hiszen ezt Freddie Mercury után elénekelni, hááát legalább is istenkáromlás. És elkezdődött! Hátborzongató volt hallani, ahogy belevágott a srác:

Mama just killed a man
Put a gun against his head
Pulled my trigger, now he's dead...

Nagyjából ezen a ponton maradt tátva a szám, és gondolom, velem együtt még pár tízezer néző figyelte ámulattal és hallgatta megbabonázottan a dalt, amelyhez hasonlóan bonyolult, nehezebben elénekelhető opusz kevés született a könnyűzene történetében. De a színpadon álló ember tökéletesen oldotta meg feladatát, sőt a hangja egyenesen mintha Freddie Mercury hangja lett volna. Feltámadt volna Freddie? (na, nem az Elm utcában...) Ki ez a kis magyar énekes?? Mercury reinkarnációja??? Mi történik itt, emberek?! Hol volt eddig ez a srác? Hogy is hívják?

Énekesünk befejezte a dalt, a helyszínen tombolt a közönség, a színfalak mögött Stohl András és Ördög Nóri tátott szájjal bámultak, a zsűri pedig meghozta döntését: IGEN, továbbjutott! A zsűri is le volt nyűgözve a produkcótól, egyedül Szirtes Tamás próbált némi kritikai észrevételt tenni, mondván, hogy előadás közben az énekes ne csukja be a szemét, a szem a lélek tükre ugyebár, mire Fáy Miklós rövidre zárta a kérdést, mondván, akinek ilyen hangja van, az az csuk be, amit akar, csak a száját ne csukja be :-)

Na, de kis is ez az énekes? Mi is a neve? Tabáni István... na, akkor ezt megjegyezzük, és neki fogunk szurkolni! Hátra volt még két selejtező, aminek le kellett peregnie, mielőtt a várva-várt középdöntők (vagy hogy is nevezték ezt a szakaszt) elkezdődtek volna. Nagyon vártuk István újabb fellépését, mit fog énekelni, hogyan fog szerepelni, továbbjut-e egyáltalán, és azóta minden szombat este a Csillag születik jegyében telik nálunk.

Második fellépésén Máté Péter Ez majdnem szerelem volt című dalát adta elő, és újabb döbbenetre tökéletesen visszaadva Máté Péter hangját. Újabb varázslat, hol volt eddig ez a fiú, miért nem hallottunk eddig róla???  A továbbjutása szinte természetes volt, talán első vagy második helyen állt a zsűri pontszámai alapján, és sima ügy volt a következő körbe jutása. Talán már mondani sem kell, mennyire vártuk a harmadik fellépését, ismét találgattunk, mit fog énekelni, megint egy Queen vagy esetleg egy újabb Máté Péter, hiszen mindekettőjük hangját tökéletesen visszaadta.

Kis utánajárással megtaláltuk, hogy amatőr együttese, a Scherzo Band honlapján van néhány demo, és gondoltuk, hogy azok közül fog előadni dalokat, de kicsit meglepődtünk, hogy harmadik színrelépésekor a Padlás egyik dalát adta elő. A dalt, amelyet a musical-ben Kaszás Attila énekelt, a Fényév távolság című nagyon mélyértelmű és érzelmeket felkorbácsoló dalt, mely a földi létről, az élet értelméről szól. Ez a dal számomra teljesen ismeretlen volt addig, de a szövege és az előadás teljesen magával ragadó volt. István igazi művészlélekként annyira átélte a dalt, hogy a végén nem bírta visszatartani könnyeit és általános meglepetésre zokogni kezdett a színpadon. A nézők pedig vele sírtak, és tombolt a tapsvihar! Hihetetlen élmény volt. Egy ember, aki ennyire jól énekel, hogy a legnagyobbak, Freddie Mercury, Máté Péter dalait és hangját tökéletesen megszólaltatja, ez az ember annyira bele tudja magát élni a dalba, hogy sírva fakad a színpadon. Egy igazi művész! Felemelő pillanatok voltak!

És valóban igazi művész Tabáni István, hiszen fantasztikusan jól rajzol, fest, mindemellett a Csillag születik előtt csak amatőr szinten, önképző módon, énektanár nélkül foglalkozott az énekléssel. A Scherzo Bandben énekelt, s repertoárjukban ott voltak ezek a dalok, amiket az első öt fordulóban hallottunk. Merthogy a negyedik fordulóban jött egy igazi dögös, pörgős nóta, a Queen Don't stop me now! című remeke, majd az ötödik körben Máté Pétertől az Ő (eredetileg Charles Aznavour: She, ami nem mellesleg a Notting Hill/Sztárom a párom c. film főcím dala). Mindkettő fergeteges siker volt, és bár a zsűri pontozása alapján nem mindig volt az első helyen, de egyre növekvő rajongó tábora szavazataival megerősítette a továbbjutását. Merthogy időközben egyre nyíltak az iwiw-en a különféle nevű rajongói klubok, melyekben egy valami közös: mind Tabáni István dalait, szerény, visszafogott, szeretetre méltó egyéniségét kedvelik, és ezen rajongók száma egyre több.

E helyen lehetetlen visszaidézni az összes lényeges momentumot, memóriám véges, lassan kezdek kifogyni a szavakból, és van amit szavakkal lehetetlen visszadni, mindezt látni-hallani kell, hisz csak így lehet átélni a varázslatot, melyet István fellépései jelentenek.

A hatodik fordulóban már igen éles volt a helyzet, hiszen a hat versenyben lévő produkció (egyéni vagy csoport) közül csak négy juthatott tovább a döntőbe. István először egy duettet adott elő a másik kiváló énekessel, Vásáry Andréval. A Barcelona ismét Freddie Mercury hangján szólalt meg, de ezen már meg sem lepődik az ember. Legfeljebb belebozong egy csöppet... A fő attrakció azonban az egyéni előadás volt, és hiába próbáltuk előzetesen kitalálni, mi jöhet most, hiszen már "elfogytak" a Scherzo Band-demok, elő kellett jönni valami váratlannal, és nem csalódtunk, István ezúttal is remek számhoz nyúlt. Felcsendült a dal, amely elsőre ismeretlennek tűnt, de amikor jött a refrén azonnal beugrott, hogy mi is ez! Zámbó Jimmy slágere volt ez a dal, a Még nem veszíthetek. Rögtön beugrott, hogy ismét egy tragikusan fiatalon elhunyt előadótól választott dalt (ez nem tudom, mindenkinek lejött-e már: Freddie Mercury, Máté Péter, Kaszás Attila és most Jimmie...). Ugyanakkor nagyon jó választás volt, mert ismét egy nehéz dalhoz nyúlt, és újra remekül oldotta meg a feladatot! A végén olyan tombolás, sikítozás volt, hogy szegénykém hihetetlen zavarba jött, de nagyon jó volt látni, mennyire szereti őt a közönség. A zsűri már egy kicsit szőrösszívűnek bizonyult, hiszen valami érthetetlen ok miatt Csikó Szabolcsot az egekig felpontozták, és István Andréval azonos pontszámmal állt a második helyen. Gyorsan küldtem két szavazatot rá, hogy megerősítsem, és rajtam kívül még pár ezren (pár tízezren? ezt soha nem mondják el...) tettek még hasonlóan, hiszen sikerült a döntőbe jutás!

István tehát teljesen megérdemelten bejutott a döntőbe. A döntőbe, amely e sorok írásakor még jövő idő, hiszen pár óra múlva következik, és ezúttal a szokásos izgalmakon (mit énekel? hogy sikerül? ki lesz a sztárvendég, akivel duettet ad elő?) kívül már komoly tétre is megy a dolog, hiszen a fődíj havi egymillió forint egy éven keresztül. István nagyon megérdemelné. De talán még ennél is fontosabb, hogy a Csillag születik után is halljunk róla, hiszen most már nagyon sokan vagyunk, akik várjuk CD-jét, koncertjeit.

Izgalmas kis este elé nézünk!

Végül néhány szó a terveimről: ezen a blog oldalon is elérhető lesz az összes dal, amelyet a versenyen előadott. Persze, már sok más helyen is fent vannak ezek a felvételek, de innen sem hiányozhatnak, hiszen mit sem érnek a puszta szavak a produkciók megtekintése nélkül. Hozzászólásokat már most is lehet írni, ehhez egy röpke regisztrálás szükséges, és máris lehet kommentelni.

Jó szórakozást, és hajrá István!

13 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tabaniistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr221608133

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

asuztino 2009.12.19. 10:57:51

Kedves Attila41
Kis írásoddal elmondtad mindazt, amit sokan mások is gondolnak Tabáni Istvánról és eddigi fellépéseiről. Nagyon szurkolok Neki, hogy megnyerje a versenyt, bár kicsit tartok attól, hogy majd szociális alapon valaki mást hoznak ki nyertesnek. Azért egy sms-t még nekem is megér ez az EMBER!
Csikó Szabolcs oly mértékű felpontozásával nem értek egyet, mint amit az utóbbi két előadásán kapott. Számomra nem volt Olyan jó! Nem igazán értettem a zsűrit, bár szerintem egyszerű pénzszerző taktika. Tudják nagyon jól, hogy ki népszerű, Istvánt és Andrét folyamatosan a középmezőnyben tartják, hogy minél több sms érkezzen rájuk. De ez csak az én összeesküvés elméletem.

mazsonyul 2009.12.20. 02:43:44

Kedves Attila41! Klassz, hogy ez a blog eszedbe jutott. Jó érzés megbeszélni valakivel valamit ami közös :). A bevezetőben leírtak nagyon tetszenek, de ezt az iwiw-en is jeleztem :). Érdekes volt az az észrevételed, hogy fiatalon meghalt énekesek dalait adja elő kiválóan István...ez már átfutott az én agyamon is, csak nem állt benne ennyire össze. Talán István karakteréből adódik, hogy vonzódik valahogy a tragikumhoz (is)...nem tudom. A tájképei minden esetre elég depresszív hangulatúak: sötét fekete felhők az amúgy derűs égbolton, üres, lényegében élettelen mező, sehol egy madár vagy állat, ember. Vidámság vagy harsányság sehol nincs. Ettől függetlenül a képei első ránézésre olyanok mintha fotókat szemlélnék, teljesen élethűek. Érdekes lenne kielemezgetni itt a blogon ezeket a képeket. Mindenki hozzátenné amit gondol :)...

Adrienn55 2009.12.20. 18:26:36

Kedves Atilla41! Gratulálok,hogy létre jött ez a blog.Elsö pillanattól követtem,mindegyik döntöt néztem,s vele sirtam.s mind azt érzékeltem én is ,hogy emlékezik,szivből mindeggyik előadóra, ki már nincs köztünk.Miért -drukkoltam Ő lett a Csillagunk.Sokan meglátták benne, hogy ő egy szivből lélekből éneklő István!Még fel se tudta fogni,hogy ő nyert ,ez annyíra látszott rajta.Sajnos nagyon "magába zárkozott "depressziv személyiség,remélem ezentul lelkileg is szárnyalni fog és nem roppan meg mint BB-Évi!

mazsonyul 2009.12.20. 23:53:47

BB Évivel nem raknám egy lapra Istvánt. Évi sajnos beteg és kezelik, több mint valószínű, hogy már a BB alatt is alakult benne a betegsége, elég csak a viselkedésre gondolni. István kiérdemelten népszerű, rengeteg munka és tehetség van a teljesítménye mögött. Évi pedig csak éldegélt (wc-re ment, fürdött, beszélgetett stb.) semmi különös teljesítmény csak valamiféle szimpátia miatt nyert egy nagy halom pénzt. Szerintem Istvánnak sokkal több esze van annál, hogy olyanokat műveljen mint Évi (pl. végig randalírozza a várost, betörje a kirakatokat stb. stb.). A karaktere pedig homlokegyenest az ellentéte Évinek. Ha a sikerek ellenére melankólikus lenne István, bizonyára még többet fog rajzolni, erről szól az art terápia :)...mi így is jól járunk :D.

Enikő * 2009.12.25. 20:41:53

Kedves Attila!
Örülök ennek a blognak sokmindenért. Természetesen, a Tabáni Istvánról szóló információkeresés során bukkantam rá.
Igen, természetesen.
Kicsit féltem a médiás hajcihőtől, de ez az út ezzel jár.
Bízom benne, hogy ismeri saját határait és van ereje a megfelelő időben és helyen, kérdésekre és állításokra, faggatásokra ( pl. majd a Blikk szerkesztőségében 28.-án) igent, vagy nemet mondani.
A sok ilyen-olyan értékelést olvasva én is húzogatom a számat, de elfogadom, hogy ezek szabad vélemény nyilvánítások...az viszont, hogy Istvánt BB Évivel egy lapra helyezik, mint esélyest a megzavarodásra, ahogy mondják, kiütötte a biztosítékot...
Minden nagy változásnak van rizikója. István nem egy csapásra lett híres, gazdag(?), Ő megdolgozott érte, ahogy ő vallotta, megharcolt a hangokért ( könnyeivel küzdve)...és ez így volt Ő.
István akkora lelki gazdagsággal, képességekkel és tehetséggel született, hogy annak nincs anyagiakban kifejezhető értéke...hogy most ragyogott fel a csillaga, annak is így kellett lennie!
Kívánom Neki mindazt, ami a számára rendelt úton javára válik!

dönciii 2009.12.25. 21:42:59

szia!
elolvastam ezt a kis összefoglalót, igazán tetszett... én is írtam hasonlót a saját blogomra, ha gondolod, nézz rá, bár szerintem semmi újat nem fogsz ott találni Istvánnal kapcsolatban :)

vnorsi 2010.01.02. 21:31:57

@Adrienn55: Nem tudom, hogyan jutott eszedbe ez a hasonlat. István remekül szublimálja a depresszív hangulatait. Igazán művész! Évi? Én nem vettem észre, bár nem vagyok igazán BB tájékozott... Vegyük úgy, hogy ez a hasonlat tőled csak egy véletlen baki volt. Persze érzékeny István, de amíg alkot, fest és énekel (döbbenet számomra, hogy ő még akkor is alkot, amikor más dalait adja elő! ettől van olyan óriási hatása!) addig nem lehet nagy baja:).

vnorsi 2010.01.02. 21:40:19

Kedves Attila! Köszönöm a blogodat! Eléggé nehezen jutottam volna nélküle István számaihoz. De az összefoglaló és annak hangvétele különösen tetszett!

Attila47 2010.01.03. 01:12:12

@vnorsi: Kedves vnorsi és kedves Olvasók!
Köszönöm a sok-sok kommentet és a dicséreteket. Nagyon fontos az alkotónak, hogy legyen visszajelzése az olvasóktól, hiszen ez ad erőt a folytatáshoz, ez jelzi, hogy van értelme készíteni ezt a blogot. Remélem, a folytatás is hasonlóan sikeres lesz és rendszeresen visszatérő olvasóim lesztek.

mazsonyul 2010.01.03. 03:28:40

@Attila41: Kedves Attila! Még soha semmilyen blogba nem kapcsolódtam bele semmilyen szinten, kizárólag ebbe, ennek nem csak a téma az oka, hanem a remek, színesen megírt összefoglalóidnak is! :) Csak így tovább!!!

Enikő * 2010.01.21. 00:04:01

Olvastátok?
"Kata, a fiatal duci lány szintén párra talált a műsor befejezése után. Ráadásul a Csillag születik nyerteséhez, Tabáni Istvánhoz verseket írt és úgy tervezi, a közeljövőben dokumentumfilmet forgat. Szóval úgy tűnik, Benkő egykori feleségjelöltjeinek bejött a műsor, az életük többnyire révbe ért."
...párra talált??? - ki, mi jön még az István étlapjára, amit elébe tesznek?)))
István, csak eméssz mosolyogva és énekelj! Sok erőt és derűt kívánok!

Iru 2010.01.21. 09:45:06

@Enikő *:
Tetszik az a kis irónia a humorodban, Enikő.
Még egy ideig biztosan egymást váltják az önjelöltek István körül -majd ködbe vesznek...
süti beállítások módosítása