HTML

Friss topikok

  • hildus2222: Attila, nagyon köszönjük a gyors beszámolót! Sajnos én sem lehettem ott, de már annyi kép, informá... (2011.11.18. 09:36) Jam Pub
  • Rebi82: Köszönet Attila, ezért a szépen megszerkesztett és tartalmilag információ gazdag írásért. Bármilye... (2011.09.30. 13:39) Szenes Iván emlékkoncert
  • padrienn: Andi! Csak annyit írnék: hát ez nem semmi! :) Amennyi km-t te megteszel... :) Na, látom, mostanába... (2011.09.20. 20:45) Flúgos futam Sóskúttól Dunaföldvárig
  • TéZsé: Dràga Monange!!! Nagyon koszonom, hogy ilyen szépen ossze foglaltad ezt a szép és valoban CRAZY n... (2011.08.08. 22:42) "Azért vannak a jóbarátok"

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

2010.05.16. 00:15 padrienn

Visszapillantás

Ülök a buszon egy esős szombat délutánon. Mp3-ban hallgatom István dalait (hangulati vezérfonal), s az elmúlt néhány napra gondolok. Alig fél órája búcsúztam el Tézsétől, aki kikísért a buszpályaudvarra. S amikor egyedül maradtam, a buszra várva a zuhogó esőben szárnyakat kaptak a gondolataim. S ha már Istvánt hallgatva újra eszembe jutnak az elmúlt napok „Istvános” élményei, hát papírra is vetem őket gyorsan. Azaz csak vetném, mert a buszon írni képtelenség (pedig papír is van, toll is van), ezért a gondolatban jegyzetelésnél maradok.

 

„…lelkem szárnyal…”

Mit csinálhat az ember jobbat egy esős szombaton, minthogy a barátaival találkozik? Velük találkozom tehát, azokkal, akiket István-rajongóként ismertem meg, s jó ismerősök, barátok lettünk, pedig leginkább csak „írásban találkozunk”. De úgy beszélgetünk élőszóban is, mintha évezredek óta ezt tettük volna.  Így némiképp vicces, amikor mások megkérdezték: Ti mióta ismeritek egymást? S honnan? Igazi feltöltődés volt ez a pár óra, a beszélgetés, az ebéd és a gyerekek napsugarat csempésztek ebbe a felhős, sötét délutánba.

 

 „…ez volt, mit vártunk…”

Gondolataim tovább pörgetik az eseményeket visszafelé. Két napja éppen koncertre igyekeztem ilyentájt, kedvencünk, Tabáni István első lemezbemutató nagykoncertjére. Az idő talán csak egy picit volt jobb a mainál. Mindez egy cseppet sem csökkentette a várakozás örömét, amely az idő múlásával egyre csak fokozódott. Délután 4 óra körül találkoztam Timivel, a kedves ismerőssel, akivel egy kis séta, gyorsétterem és beszélgetés után mentünk a koncert helyszínére, a Syma Rendezvényközponthoz. Az elsők között érkeztünk, de már voltak ott néhányan, ismerősök és ismeretlenek egyaránt. Örömmel fedeztük fel iwiwes rajongótársainkat, akik sorban érkeztek, s mindnyájan nagyon örültünk a találkozásnak. Jó volt látni Benneteket!!! Közben kézhez kaptam a belépőjegyemet is Attiláéktól (ezúton is köszönöm). Egyre izgatottabban vártuk a kapunyitást. Az ajtók előtt többen és többen gyülekeztek, s megállapítottuk, hogy itt „mindenki ismerős”. „Aki Istvánt szereti, rossz ember nem lehet”, mindenki mosolyog, örül, boldog, hogy itt lehet. Bent a csarnokban ez az érzésem csak fokozódott. Az elsők között mentünk be, szuper helyet találtunk az első sorban. Meglepett a helyiség elrendezése, nagyon tetszett, hogy tágas az állótér, nagy és jól látható a színpad. Még a biztonsági őrök is kedvesek, ám szó se róla, határozottak voltak, ahogy kell. Bár a koncert kezdetéig még majdnem két óra volt hátra, szinte repült az idő. Beszélgettünk, üdvözöltük az újonnan érkezőket, még ismeretlenekkel is váltottunk néhány kedves szót. Mindenki Istvánért volt ott, erre az élményre készültünk, mindegy volt, hogy ki honnan, merről jött. Ez így volt szép, Istvánhoz méltó!

Istvánhoz, aki 20 óra után pár perccel új albumának legszebb dala, a Kinőtt a szárnyunk felcsendülő dallamára érkezett be, a nézőtér felől ment fel a színpadra. A koncert első felében a lemez dalait énekelte. Második volt a kedvencem, az Elfelejtett dal, de sajnos nem volt a tényleg elfelejtett, és sokak által hiányolt Ő. Gyorsan sikerült Neki „belaknia” a színpadot, gyakorlottan, otthonosan mozgott, és ugyanilyen gyorsan teremtett kontaktust a közönséggel a maga szerény, kedves módján. A vízivás és a viccek, poénok sem hiányoztak, s a milliárdnyi köszönet sem maradt el a részéről. Pedig inkább mi köszönhetünk Neki nagyon sok mindent: fellépéseket, barátokat, dalokat és most ezt a szenzációs, felejthetetlen koncertélményt. Ez az élmény mind hangban, mind látványában óriási volt, ugyanis a színpad mögött hatalmas kivetítőn gyönyörű képek jelentek meg, hangulatilag illeszkedve az énekelt dalokhoz („…csak hallgatom, csak bámulom…”).  A lemez dalai már önmagukban is meghatóak, de különösen az volt, amikor duettezett Máté Péterrel, azaz a Hosszú még az út című szám alatt a kivetítőn „megjelent” az egykori énekes; illetve amikor az Úgy szeretném meghálálni-t édesanyjának, a Könnyű álmot pedig unokahúgának, Emmácskának énekelte István. Szem nem maradt szárazon…

A koncert második felében István Tőle még nem hallott dalokat énekelt, magyar és külföldi előadóktól egyaránt. Ekkor már a meghatottságon túl pörgősebb számok következtek. István is lazábbra vette a figurát ruha terén is. Amíg átöltözött, a két vokalista hölgy énekelt egy-egy dalt, ami jó átvezetés volt a koncert két része között. Végig tapsoltunk, énekeltünk, integettünk, nagyon jól éreztük magunkat, és örültünk kedvencünk sikerének. Háromszoros visszatapsot kapott a teltházas közönségtől, ami körülbelül hatezer embert jelent, és ez HATALMAS SIKER! Remélem, hogy ezt István is így gondolja, és maximálisan elégedett önmagával. („Nézd, mennyi fény, Neked ég, miért hinnéd másként, nagy út, bátran lépd, sose félj...”)

A koncert több mint két órás volt, István több mint 20 dalt énekelt. Ez nagy teljesítmény, igazi profi! Istvánról egyébként is csak felsőfokban beszélhetünk, mint ember, mint zenész, mint művész egyaránt. Benne olyan plusz van, ami keveseknek adatik meg, ami több mint tehetség és adottság. Mert István varázslatos! („…szívedig lát…”)

Amikor a koncert véget ért, lassan távozott a közönség, mintha nehéz lett volna itthagyni ezt a kellemes közeget, ahol mindenki csak pozitív élményekkel töltődhetett („… egy csodavilág reményt repít hozzád…”). Mi is elindultunk Timivel és Annával, ők vonathoz siettek, s én csatlakoztam volna. Aztán Tézsé telefonjára mégis maradtam még egy picikét. A bejárat előtt álltunk még néhányan, ismét készült jó néhány közös fotó. Eközben bent Istvánnal koccinthattak az Universal játék szerencsés nyertesei. Odakint pedig Tabáni apukával sikerült váltanunk néhány szót ekkor. Gratuláltunk a fia sikeréhez, s azt éreztem, Ő ezen meg is hatódott. Mondta, hogy ebben a sikerben benne van István egész eddigi élete, hiszen pici korától kezdve tanult zenét, sőt említette a szintén zenész családtagjaikat is. Amikor elköszönt tőlünk, már mindenki indulni készült, hiszen későre járt az idő, és másnap munkanap (hivatalosan igen, de azért sokan megúszták a koncertre való tekintettel :) ). Mi is elindultunk Tézsével, aki volt olyan kedves, és elkísért. Csak egy éjszakai kávézás és egy körúti séta fért bele már éjfélig, amikor is elköszöntünk egymástól, a szombati viszontlátás reményében. Hajnalban értem csak haza, de örök emlék marad, hogy ott lehettem István életének egyik legfontosabb napján („…használd a szárnyad, s repülj a nagyvilágnak…”).

 

Most gyorsan papírra vetem, amit gondolatban jegyzeteltem a buszon, ezen az esős, hideg, de mégis szívet melengető, élmény-visszaidézős, zenehallgatós szombat délutánon.  S akarva-akaratlanul, így lett ez az én  beszámolóm. („…az a perc ma sem múlt el még…”)

 

 padrienn

 

 

 

 

9 komment


A bejegyzés trackback címe:

https://tabaniistvan.blog.hu/api/trackback/id/tr572006305

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

matesa 2010.05.16. 07:47:01

Adri! Ez az irás csodálatosra sikeredett....:)
nagyon örülök hogy ismerhetlek benneteket....

és nagyon remélem az itthon maradottakkal is megismerkedhetünk még....

puszi. Anna

zelizine 2010.05.16. 10:10:13

Drága Adri!!!
Nagyon szépen leírtad az élményt gratulálok hozzá, ezt igen nehéz felülmúlni, én meg sem próbálkozom vele!!!! szívecske
Nagyon örülök, hogy személyesen is találkozhattam veled ha csak egy kis rövid időre is!! Örök emlék ez a nap 2010.május 13.

Szondyka 2010.05.16. 11:23:48

Drága Adri!
Csodaszép lett a beszámolód, tele élményekkel, érzésekkel, szeretettel!
Szem nem maradt szárazon az írásod során felidézett emlékeket újraélvén sem.
Fantasztikus volt az az este!
Köszönet érte, István! :)

Köszönet a beszámolódért, drága Adri, és a sok szeretetért, amit önzetlenül adsz nekünk! :)

"Hová vinném el, ami nem volt az enyém?
Mindent kölcsön kaptunk rég, egy a miénk:
Amíg élünk szeretni, s mindig szeretve lenni ezután" (D.F.)

meda 2010.05.16. 14:30:47

Kedves Adri!:)
Nagyon szépen összefoglaltad a közösen átélt élményeket!:)
Sajnálom, hogy kimaradtam az este végéből, de most a beszámolód révén egy kicsit én is ott lehettem:)
Köszönet érte Neked!
Puszi: Edit

Monique0201 2010.05.17. 15:20:40

Kedves Adri!
Nagyon örültem,hogy olvashattam megható beszámolódat. Örülök, hogy találkozhattam Veled is és néhány közös képet is sikerült készíteni. Remélem, hamarosan lesz még ennek a nagyszerű napnak folytatása.

Strake 2010.05.17. 20:50:48

Egy művész lelkét csak egy másik művész értheti meg igazán... Amit István a csodás hangjával, megnyerő személyiségével sugároz nekünk, Adri egy remek írással sugározta vissza nekünk! Azoknak, akik nem élhették át ezt a csodát!
Köszönet érte Adri!

Aniko78 2010.05.18. 23:14:34

Adri!
Tényleg művészien írtad le,köszönjük az élményt!:))
Fábry.A

padrienn 2010.05.25. 16:00:49

Köszönöm a kommenteket Mindenkinek!

TéZsé 2010.05.26. 21:09:36

Dràga Ardi:)
Nagyon orulok, hogy ennek az estének egy kis toredékét veled tolthettem:)
Koszonom a visszaidézést...
értesz hozzà:)
Puszi TZS
süti beállítások módosítása